Toen in 2009 bij mij het Prikkelbare Darm Syndroom werd geconstateerd en ik de folder van de PDS Belangenvereniging in handen kreeg, begon ik te zoeken wat ik hier zelf aan kon doen. Via de vereniging, ben ik heel veel te weten gekomen en heb ik mijn leef- en eetwijze aangepast. Zo heb ik mijn klachten onder controle gekregen.

Regelmatig hoor ik van mensen met buikklachten “Wat kan ik nog wel eten!” Voor die mensen, die geen bestaande recepten kunnen aanpassen of zelf iets verzinnen wat ze wel kunnen eten is dit receptenboek.

In deze recepten gebruik ik alleen natuurlijke en verse producten. Als je geen verse kruiden kunt krijgen, vervang dan 1 eetlepel vers voor 1 theelepel gedroogde kruiden. Maar let er wel op dat er geen toevoegingen in zitten. Het allerbeste is zo natuurlijk en vers als mogelijk. Je hoeft echt geen uren in de keuken te staan. Je kunt al in 30 minuten een gezonde maaltijd op tafel zetten.

In de brochure “Dieet- en leefadviezen” van de PDS Belangenvereniging staan belangrijke richtlijnen met betrekking tot het Prikkelbare Darm syndroom. Deze brochure is te bestellen bij de PDS Belangenvereniging, zie de website www.pdsb.nl De te beginnen groenten hierin staan bij de recepten aangegeven door stap 1, de latere stap 2 en weer later stap 3. In mijn recepten heb ik die ingrediënten gebruikt die over het algemeen bij mensen met PDS goed verdragen worden.

Daarbij zijn de recepten gluten- en lactosevrij.